Klopsiki w sosie serowym


Klopsiki w sosie serowym

Soczyste i rumiane kuleczki mięsne w kremowym sosie serowym z koperkiem, to pyszny i prosty pomysł na obiad. Klopsiki możemy podać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem al dente. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

500g mielonego mięsa wieprzowego

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 jajko

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

mąka do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

  • Sos:

pół szklanki bulionu

pół szklanki słodkiej śmietanki 36%

1-2 ząbki czosnku

10 dkg żółtego sera np gouda

5 dkg sera pleśniowego np gorgonzola, lazur itp

2 łyżki posiekanego koperku

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju na rumiano ***

*** Z patelni odlewamy tłuszcz. Dodajemy bulion i zagotowujemy ***

*** Wlewamy śmietankę, mieszamy, zagotowujemy ***

*** Sery ścieramy na tarce lub drobno kroimy ***

*** Sery dodajemy do gotującej się potrawy, mieszamy ***

*** Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekany koperek i zagotowujemy ***

*** Całość gotujemy często mieszając, aż sos zgęstnieje

*** Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE