Tort snickers
Zakochacie się w tym cieście! Czekoladowy biszkopt, kajmak, krem śmietankowy, solone orzeszki ziemne i polewa czekoladowa – niebo w ustach! Cudowny smak, któremu ciężko się oprzeć. Świetny torcik zarówno na szczególne okazję, jak i bez okazji, tak do niedzielnej kawki. Polecam!
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
160g cukru (ok 3/4 szklanki)
120g mąki (ok 3/4 szklanki)
35g kakao (2 pełne łyżki)
35g oleju (5 łyżek)
- Krem:
250g serka mascarpone
350g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
- Poncz:
100ml zaparzonej czarnej herbaty
- Ganache z czekolady
150g mlecznej czekolady
150g gorzkiej czekolady
120ml słodkiej śmietanki 30-36%
- Dodatkowo:
ok 300g masy kajmakowej z puszki
200g orzeszków ziemnych solonych
*** Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski (żółtka i białka razem), dodajemy cukier i ubijamy, aż uzyskamy puszystą masę – zajmie to nam około 10-15 minut ***
*** W osobnej misce mieszamy mąkę i kakao ***
*** Gdy piana z jajek jest gotowa przesiewamy do niej w 3-4 turach suche składniki i za każdym razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) ***
*** Na koniec dolewamy olej i ponownie bardzo dokładnie mieszamy go z ciastem ***
*** Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (moja blaszka ma średnicę 22 centymetry) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165’C i pieczemy przez 45-50 minut – do suchego patyczka ***
*** Po całkowitym wystudzeniu ciasto przecinamy na 3 blaty ***
*** Przygotowujemy krem. Schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieszczamy razem w misie miksera i ubijamy do uzyskania gęstego kremu, zaczynając od najniższych obrotów i stopniowo zwiększając, aż do najwyższych. W połowie miksowania dodajemy śmietan fix i cukier puder ***
*** Gotowy krem dzielimy na 4 części. Masę kajmakową mieszamy, aby była gładka i miękka ***
*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy (lub rancie cukierniczym) i nasączamy ostudzoną herbatą ***
*** Na cieście rozsmarowujemy pierwszą część kremu ***
*** Na środku kremu rozsypujemy około 40g posiekanych orzeszków, zostawiając trochę wolnego brzegu ***
*** Orzeszki przykrywamy około 3-4 łyżkami masy kajmakowej ***
*** Całość zakrywamy kolejną porcją kremu i i układamy drugi biszkopt ***
*** Biszkopt nasączamy i powtarzamy całą procedurę: krem, orzeszki, kajmak i krem ***
*** Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy i wstawiamy do lodówki na całą noc ***
*** Po tym czasie ciasto oddzielamy nożem od obręczy, zdejmujemy obręcz tortownicy lub rant i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki ***
*** W tym czasie przygotowujemy ganache z czekolady. Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę ***
*** Po chwili całość dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około pół godziny ***
*** Schłodzone ciasto obkładamy masą czekoladową i wyrównujemy ***
*** Torcik ozdabiamy dowolnie pozostałymi orzeszkami i masą kajmakową oraz czekoladą. Ja przełożyłam kajmak do mocnego woreczka, odcięłam róg i oblałam ciasto „w krateczkę”, brzegi ozdobiłam siekanymi orzeszkami ***
*** Na końcu całość polałam pozostałą czekoladą ***
*** Tort schładzamy przez około 1 godzinę w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
a gdzie proszek do pieczenia? i do masy śmietana podana w g a do polewy w ml? czy to błąd czy tak ma być ?
Proszku do pieczenia nie używamy. Śmietanka powinna być podana w mililitrach, wkradł się błąd, dziękuje za uwagę
Polecam ten przepis, tort wyszedł mi rewelacyjny. Było przy nim trochę pracy, ale mam dobry sprzęt, robot planetarny od Ariete i nawet nie zeszło mi długo, jak na tort. W smaku wyśmienity.
Gotowy krem dzielimy na 4 części? Wydaje mi się że 2 wkradł się błąd w opisie.
Nie to nie błąd, na pierwszym biszkopcie wykładamy: krem, orzeszki, kajmak oraz krem, całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu i ponownie wykładamy: krem, orzeszki, kajmak oraz krem. Łącznie 4 razy wykładamy krem.