Kurczak generała Tso


Kurczak generała Tso

Najlepszy dowód na to, że pyszne i efektowne dania wcale nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. Udka drobiowe w wyśmienitym słodkawo-pikantnym sosie, podane z ugotowanym na sypko ryżem, to wyśmienite danie, które z pewnością podbije podniebienia wszystkich miłośników orientalnych smaków. Polecam!

 

 

 

Składniki:

ok 350g mięsa z udek kurczaka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1-2 papryczki chilli

sól, pieprz

olej do smażenia

1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • Sos:

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

1 łyżka octu ryżowego lub octu winnego

2 łyżki wody

2 przeciśnięte ząbki czosnku

pół łyżeczki startego imbiru

1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

 

 

*** Udźce z kurczaka (bez skóry i kości) kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos, odkładamy ***

*** Mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso przez około 7-8 minut często mieszając ***

*** Odlewamy tłuszcz i dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli, smażymy jeszcze chwilę ***

*** Dodajemy przygotowany wcześniej sos, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Na koniec posypujemy siekanym szczypiorkiem. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE