Kurczak generała Tso
Najlepszy dowód na to, że pyszne i efektowne dania wcale nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. Udka drobiowe w wyśmienitym słodkawo-pikantnym sosie, podane z ugotowanym na sypko ryżem, to wyśmienite danie, które z pewnością podbije podniebienia wszystkich miłośników orientalnych smaków. Polecam!
Składniki:
ok 350g mięsa z udek kurczaka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 papryczki chilli
sól, pieprz
olej do smażenia
1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Sos:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego lub octu winnego
2 łyżki wody
2 przeciśnięte ząbki czosnku
pół łyżeczki startego imbiru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
*** Udźce z kurczaka (bez skóry i kości) kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos, odkładamy ***
*** Mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso przez około 7-8 minut często mieszając ***
*** Odlewamy tłuszcz i dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli, smażymy jeszcze chwilę ***
*** Dodajemy przygotowany wcześniej sos, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Na koniec posypujemy siekanym szczypiorkiem. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ