Smalec z fasoli


Smalec z fasoli

Pyszna alternatywa dla mięsnych dodatków na kanapki. Wegetariańska pasta z fasolą, cebulką i jabłkiem, która do złudzenia przypomina smalczyk, a przy tym jest naprawdę wyborna w smaku. Nie tylko dla wegan, bo uwielbiają ją także mięsożercy. Robi się ją szybko i sprawnie, a najlepiej smakuje mocno schłodzona, na świeżym chlebku, podana z ogórkiem kiszonym. Świetnie sprawdzi się na śniadanko, kolację lub imprezkę przy grillu.

 

 

Składniki:

1 puszka białej fasoli

2 cebule

pół jabłka

sól, pieprz, majeranek

1 łyżka sosu sojowego

opcjonalnie 2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej (może być pozostała po obiedzie 😉

łyżka masła lub oleju

 

 

*** Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy ***

*** Na maśle lub oleju szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę ***

*** Do Podprażonej cebuli dodajemy starte na tarce jabłko oraz łyżeczkę majeranku ***

*** Całość dusimy jeszcze przez około 2-3 minut, mieszając ***

*** Fasolę blendujemy, miksujemy w malakserze lub mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę ***

*** Zmieloną fasolę dodajemy do składników z patelni, mieszamy ***

*** Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i majerankiem ***

*** Opcjonalnie dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę, mieszamy. Kasza ma imitować skwarki ***

*** Smalec najlepiej smakuje mocno schłodzony ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE