Chleb nocny – szybki, mięciutki i długo świeży!
Delikatny, puszysty w środku i pysznie chrupiący z zewnątrz. Wspaniale smakuje gdy jest jeszcze ciepły, posmarowany masełkiem. Ale prawdziwym fenomenem jest to, że zachowuje świeżość i miękkość przez kilka dni. Składa się z niewielu składników, z których nieoczywistym i trochę zadziwiającym jest dodatek twarogu, dzięki czemu chleb tak szybko nie czerstwieje. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki:
550g mąki pszennej typu 650
7g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
200g chudego lub półtłustego twarogu
330ml ciepłej wody (nie gorącej)
*** Do ciepłej wody wsypujemy drożdże, cukier oraz sól, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozdrobniony palcami lub za pomocą widelca twaróg, wlewamy wodę z drożdżami. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***
*** Ciasto przekładamy do keksówki lub foremki do wypieku chleba wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na całą noc ***
*** Następnego dnia rano wyjmujemy chleb z lodówki i odstawiamy na blacie na około pół godziny by nabrał temperatury pokojowej ***
*** Chlebek z wierzchu możemy ponacinać delikatnie ostrym nożem w krateczkę ***
*** Foremkę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy kolejne 20 minut ***
*** Upieczony chlebek kroimy po przestudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Akurat zostala mi kosteczka twarogu w lodówce, więc wczoraj na wieczór zagniotlam ciasto w maszynie do chleba, a dzisiaj nad ranem upieklam :). Przepis super, chlebek idealny do smalczyku i pieczonego boczku na drugie śniadanie:). Milego dnia.