Wielkanocne kruche ciasteczka
Składniki:
250g mąki pszennej
125g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
60g cukru pudru
*** Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, po środku robimy wgłębienie i umieszczamy w nim żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 0,5 cm ***
*** Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut – do ładnego zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ