Wielkanocne kruche ciasteczka


Wielkanocne kruche ciasteczka

 

 

Składniki:

250g mąki pszennej

125g zimnego masła

2 żółtka

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

60g cukru pudru

 

 

*** Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, po środku robimy wgłębienie i umieszczamy w nim żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 0,5 cm ***

*** Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut – do ładnego zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE