Mazurki grysikowe
Takie mazurki pamiętam z dzieciństwa. Robiłyśmy je z mamą, a w przepisie było napisane, że to mazurki z niby marcepanem 😉 i rzeczywiście ta masa trochę go w smaku przypomina. Są bardzo smaczne, ekstra kruche i urocze. Robię je w takich mini wersjach bo uważam, że lepiej się je takie ciasteczka na raz, a także idealnie pasują do koszyczka.
Składniki:
280g mąki pszennej
60g cukru pudru
2 żółtka
160g zimnego masła
- Nadzienie grysikowe:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
125g masła
pół szklanki kaszy manny
- Dodatkowo:
50g czekolady deserowej + 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
*** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło i całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***
*** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy mazurki w kształcie jajka (mogą być małe lub duże) ***
*** Z resztek ciasta formujemy wałeczki na otoczki do mazurków ***
*** Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy otoczki i nakłuwamy w środku widelcem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Przygotowujemy masę grysikową. W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrami i masłem, wsypujemy kaszę manną i gotujemy mieszając, aż masa zgęstnieje ***
*** Masę wylewamy na upieczone wcześniej mazurki i całość dekorujemy rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę możemy razem ze śmietanką podgrzać w mikrofali lub w garnuszku. Płynną czekoladą polewamy mazurki, można to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego ***
*** Z ciasta na mazurki możemy też upiec kruche ciasteczka, którymi także możemy przyozdobić nasze mazurki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ