Gniazdka bezowe
Przepyszny deser wielkanocny i piękna ozdoba stołu zarazem. Bezy spokojnie możemy przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Natomiast krem nakładamy w dniu podania (najlepiej kilka godzin wcześniej aby bezy trochę zmiękły), a dekorujemy tuż przed samym podaniem, gdyż cukrowe jajeczka przy dłuższym kontakcie z kremem będą się roztapiać.
Składniki:
* na 12 gniazdek bezowych
- Beza:
6 białek
szczypta soli
300g drobnego cukru (ok 1,5 szklanki)
1 łyżka soku z cytryny lub octu
- Krem:
250 gram serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru
- Dodatkowo:
cukrowe jajeczka lub owoce do ozdoby
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***
*** Na papierze do pieczenia odrysowujemy pisakiem koła o średnicy 8 centymetrów. Papier odwracamy aby beza nie dotykała pisaka. Gniazdka możemy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką, tak aby w środku było wgłębienie. Beziki muszą być mniejsze niż narysowane kółka, gdyż podczas pieczenia urosną ***
*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachę z bezami (jeśli robimy podwójną porcje gniazdek możemy upiec je jednocześnie – wkładamy dwie blachy na raz, na wyższy i niższy poziom), zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2 godziny. Po tym czasie studzimy gniazdka w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***
*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz śmietankę i miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu. Opcjonalnie krem możemy trochę dosłodzić do smaku, ale ja tego nie robię gdyż bezy są już bardzo słodkie. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na gniazdka lub układamy łyżką ***
*** Na krótko przed podaniem bezy dekorujemy cukrowymi jajeczkami lub owocami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ