Kociołek drwala
Treściwe, sycące i mega smaczne danie jednogarnkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać ze świeżym pieczywem albo z kaszą, pyzami lub ziemniaczkami. Polecam!
Składniki:
0,5kg karkówki wieprzowej
1-2 ulubione kiełbasy
ok 30dkg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)
1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
1 szklanka wody
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie, cukier
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
*** Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Mięso oprószamy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i papryką), mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż straci surowy kolor ***
*** Zrumienioną karkówkę zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy ***
*** Kiełbasę zdejmujemy i dokładamy do mięsa. Na patelni podsmażamy pieczarki z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Na patelnię dodajemy mięso z kiełbasą oraz pokrojoną w paseczki paprykę ***
*** Całość zalewamy winem i gotujemy przez kilka minut na dużym ogniu często mieszając. Następnie wlewamy wodę i zagotowujemy ***
*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***
*** Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy już na niewielkim ogniu przez około 30 minut – do miękkości mięsa ***
*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką – do szklanki wsypujemy mąkę, dolewamy około 50ml wody, mieszamy i wlewamy do gotującego się dania, mieszamy i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje. Na koniec całość doprawiam do smaku (solą, pieprzem, papryką i cukrem) i posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ