Tortilki z kurczakiem i bekonem – pyszne przekąski na raz!


Tortilki z kurczakiem i bekonem – pyszne przekąski na raz!

Idealna przystawka na święta, przyjęcia i inne imprezy. Takie przekąski można również zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Robi się je szybko i łatwo, a smakują wprost wyśmienicie. Polecam!

 

 

 

Składniki:

3 placki tortilli

1 filet z kurczaka

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka musztardy

100g boczku wędzonego

ok 150g śmietankowego serka kanapkowego

1 łyżeczka przyprawy tzatziki

3-4 garści rukoli

3 plastry suszonych pomidorów z zalewy olejowej

olej do smażenia

 

 

 

*** Filet z kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół, obtaczamy w marynacie z musztardy wymieszanej z sosem sojowym i odstawiamy na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie smażymy mięso na rozgrzanym oleju na rumiano na niedużym ogniu, tak aby filet doszedł w środku i nie spalił się z zewnątrz ***

*** Po wystudzeniu szarpiemy mięso widelcem na niewielkie kawałki ***

*** Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni ***

*** Gdy będzie chrupiący przekładamy go na talerz i odstawiamy do wystudzenia ***

*** W miseczce mieszamy serek z przyprawą tzatziki ***

*** Każdy placek smarujemy kolejno warstwą serka ***

*** Na każdym wykładamy garść rukoli ***

*** Następnie wykładamy warstwę kurczaka i boczku ***

*** Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki suszone pomidory ***

*** Tortilki ciasno zwijamy i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut ***

*** Po tym czasie kroimy tortillę po skosie na około 2-3 centymetrowe plastry ***

*** Układamy na talerzu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE