Tortellini w sosie śmietankowym z boczkiem i szpinakiem


Tortellini w sosie śmietankowym z boczkiem i szpinakiem

Pyszny i sycący obiad jednogarnkowy. Szybkie i aromatyczne danie z makaronem i pierożkami tortellini zanurzonymi w delikatnym i niezwykle kremowym sosie. Całą potrawę wykonamy z zaledwie kilku podstawowych składników, w około pół godzinki. Polecam!

 

 

Składniki:

1 opakowanie tortellini z nadzieniem prosciutto (250g)

100g makaronu np kokardki

100g boczku wędzonego

2 ząbki czosnku

2-3 garści świeżego szpinaku

250ml śmietanki 30%

Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie

2-3 łyżki startego żółtego sera

 

 

 

*** Tortellini razem z makaronem gotujemy według przepisu na opakowaniu ***

*** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy ***

*** Na patelnie dodajemy świeży szpinak ***

*** Mieszamy i smażymy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie ***

*** Całość zalewamy śmietanką, dodajemy po około 1 łyżeczce kurkumy i ziół prowansalskich oraz po szczypcie papryki, zagotowujemy ***

*** Potrawę gotujemy ciągle mieszając, aż śmietanka zacznie gęstnięć ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron z tortellini, mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę ***

*** Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE