Serniczek straciatella z mango i nutellą


Serniczek straciatella z mango i nutellą

Pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia. Świetne połączenie kilku smaków. Chrupiący spód, delikatna masa sernikowa z czekoladą i świeże owoce zatopione w galaretce. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Spód:

250g płatków kukurydzianych

ok 300g kremu czekoladowego Nutella

  • Masa serowa:

1 kg mielonego twarogu

300ml śmietanki kremówki 30%

6 łyżek cukru pudru

5 łyżek żelatyny

1/3 szklanki gorącej wody

50g startej czekolady gorzkiej lub deserowej

  • Dodatkowo:

ok 20 sztuk herbatników

2 sztuki mango

2 galaretki pomarańczowe

700ml gorącej wody

 

 

 

 

*** Płatki grubo miksujemy lub tłuczemy tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy ***

*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***

*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***

*** Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy ser mielony i cukier puder, całość łączymy. Cały czas miksując na małych obrotach wlewamy powoli żelatynę ***

*** Do masy serowej dodajemy startą czekoladę ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Masę serową wykładamy na czekoladowy spód, wyrównujemy ***

*** Na wierzchu układamy warstwę herbatników i całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki ***

*** Galaretkę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do wystudzenia. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w cieniutkie plasterki mango ***

*** Całość zalewamy tężejącą galaretką ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE