Serniczek straciatella z mango i nutellą
Pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia. Świetne połączenie kilku smaków. Chrupiący spód, delikatna masa sernikowa z czekoladą i świeże owoce zatopione w galaretce. Palce lizać!
Składniki:
- Spód:
250g płatków kukurydzianych
ok 300g kremu czekoladowego Nutella
- Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
300ml śmietanki kremówki 30%
6 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
50g startej czekolady gorzkiej lub deserowej
- Dodatkowo:
ok 20 sztuk herbatników
2 sztuki mango
2 galaretki pomarańczowe
700ml gorącej wody
*** Płatki grubo miksujemy lub tłuczemy tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy ***
*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***
*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***
*** Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy ser mielony i cukier puder, całość łączymy. Cały czas miksując na małych obrotach wlewamy powoli żelatynę ***
*** Do masy serowej dodajemy startą czekoladę ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Masę serową wykładamy na czekoladowy spód, wyrównujemy ***
*** Na wierzchu układamy warstwę herbatników i całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki ***
*** Galaretkę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do wystudzenia. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w cieniutkie plasterki mango ***
*** Całość zalewamy tężejącą galaretką ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ