Zraziki bałkańskie
Rumiane roladki z mięsa mielonego, wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie, to pomysł na obiad idealny. Zraziki możemy podać z ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka z białej kapusty Przepis tutaj (KLIK)
Składniki:
ok 600g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła
mąka do obtoczenia roladek
olej do smażenia
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 200g świeżego szpinaku
4 suszone pomidory z oleju
1,5 szklanki bulionu
1 liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
1-2 łyżki sosu sojowego
*** Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulkę ***
*** Połowę podsmażonej cebulki odkładamy do miseczki (dodamy ją do mięsa), a do reszty dodajemy szpinak ***
*** Smażymy ciągle mieszając, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę i wyłączamy palnik ***
*** Dokładamy suszone pomidory, mieszamy ***
*** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***
*** Do mięsa dodajemy odłożoną wcześniej cebulkę, mieszamy ***
*** Masę mięsną dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na placek i nadziewamy porcją farszu ***
*** Mięso z farszem rolujemy tworząc roladki ***
*** Roladki dokładnie obtaczamy w mące i ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***
*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju ***
*** Z każdej strony na rumiano ***
*** Na patelnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i wszystko dusimy przez około 15-20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie na chwilę wyciągamy zraziki, a do powstałego wywaru dodajemy sos sojowy i całość zaciągamy mąką. Około 1 łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki wody i wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje ***
*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy chwilę w sosie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ