Czekoladowe z kremem budyniowym i truskawkami


Czekoladowe z kremem budyniowym i truskawkami

Pyszne i efektowne ciasto na każdą okazję. Cudownie jest delektować się zimą deserem z truskawkami, a że używamy tutaj mrożonych owoców, nic nie stoi na przeszkodzie. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

4 łyżki kakao

pół szklanki mleka

50g gorzkiej czekolady

1 jajko

2/3 szklanki cukru

1/4 szklanki oleju

pół szklanki kwaśnej śmietany

  • Krem budyniowy:

2 opakowania budyniu waniliowego po 40g

800 ml mleka

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

300g masła w temperaturze pokojowej

  • Masa truskawkowa:

500g mrożonych truskawek

2 galaretki truskawkowe

1 szklanka wody

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Mleko zagotowujemy, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia ***

*** W misie miksera ucieramy jajko z cukrem. Dodajemy olej i śmietanę, mieszamy. Dokładamy mleko z rozpuszczoną czekoladą i ponownie miksujemy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Do masy przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao ***

*** Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***

*** Przygotowujemy krem budyniowy: odlewamy 1 szklankę mleka i mieszamy ją z budyniami, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje ***

*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***

*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***

*** Gotowy krem wykładamy na cieście czekoladowym i całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy masą truskawkową. Mrożone truskawki przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy ***

*** Gotujemy do momentu, aż truskawki całkowicie zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i całość blendujemy (możemy zamiennie podusić truskawki i dokładnie wymieszać z galaretką). Odkładamy do wystudzenia ***

*** Ostudzoną masę truskawkową wylewamy delikatnie na krem budyniowy i całość wkładamy na kilka godzin (lub na całą noc) do lodówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Czekoladowe z kremem budyniowym i truskawkami

  • Anonim

    Podaję Pani składniki na blaszke o wymiarach 26×21, a na zdjęciu jest duża blacha z wyposażenia piekarnika. Więc proporcje nie są adekwatne. Poza tym 800ml mleka na dwa budynie to zdecydowanie za mało. Mój krem wyszedł za rzadki i praktyczne spłynal z ciasta zanim zdążył teżeć. Ogólnie smaczne, lecz trzeba przeliczyć na nowo jakie proporcje na dużą blachę.

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Foremka w której robiłam ciasto ma wymiary 26×21 cm, to nie jest blaszka z wyposażenia piekarnika, choć może na zdjęciu wygląda na większą. Składniki są wyliczone właśnie na blaszkę 26×21 cm.
      Krem budyniowy powinien wyjść gęsty, normalnie budyń gotujemy w 500ml mleka, a tutaj używamy 400 ml mleka na sztukę i całość jeszcze ucieramy z masłem – ważne aby budyń był wówczas zupełnie zimny, żeby krem wyszedł prawidłowo 😉