Czekoladowe z kremem budyniowym i truskawkami
Pyszne i efektowne ciasto na każdą okazję. Cudownie jest delektować się zimą deserem z truskawkami, a że używamy tutaj mrożonych owoców, nic nie stoi na przeszkodzie. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
pół szklanki mleka
50g gorzkiej czekolady
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
pół szklanki kwaśnej śmietany
- Krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego po 40g
800 ml mleka
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
300g masła w temperaturze pokojowej
- Masa truskawkowa:
500g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wody
*** Przygotowujemy ciasto. Mleko zagotowujemy, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia ***
*** W misie miksera ucieramy jajko z cukrem. Dodajemy olej i śmietanę, mieszamy. Dokładamy mleko z rozpuszczoną czekoladą i ponownie miksujemy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Do masy przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao ***
*** Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***
*** Przygotowujemy krem budyniowy: odlewamy 1 szklankę mleka i mieszamy ją z budyniami, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje ***
*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***
*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***
*** Gotowy krem wykładamy na cieście czekoladowym i całość wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy masą truskawkową. Mrożone truskawki przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy ***
*** Gotujemy do momentu, aż truskawki całkowicie zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i całość blendujemy (możemy zamiennie podusić truskawki i dokładnie wymieszać z galaretką). Odkładamy do wystudzenia ***
*** Ostudzoną masę truskawkową wylewamy delikatnie na krem budyniowy i całość wkładamy na kilka godzin (lub na całą noc) do lodówki ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Podaję Pani składniki na blaszke o wymiarach 26×21, a na zdjęciu jest duża blacha z wyposażenia piekarnika. Więc proporcje nie są adekwatne. Poza tym 800ml mleka na dwa budynie to zdecydowanie za mało. Mój krem wyszedł za rzadki i praktyczne spłynal z ciasta zanim zdążył teżeć. Ogólnie smaczne, lecz trzeba przeliczyć na nowo jakie proporcje na dużą blachę.
Foremka w której robiłam ciasto ma wymiary 26×21 cm, to nie jest blaszka z wyposażenia piekarnika, choć może na zdjęciu wygląda na większą. Składniki są wyliczone właśnie na blaszkę 26×21 cm.
Krem budyniowy powinien wyjść gęsty, normalnie budyń gotujemy w 500ml mleka, a tutaj używamy 400 ml mleka na sztukę i całość jeszcze ucieramy z masłem – ważne aby budyń był wówczas zupełnie zimny, żeby krem wyszedł prawidłowo 😉