Pączusie serowe
Najlepsze z najlepszych! Mini pączki z sera twarogowego. Wychodzą mięciutkie, wilgotne i przepyszne. Bardzo proste i wręcz ekspresowe w wykonaniu. Polecam!
Składniki:
0,5kg mielonego twarogu (może być taki z wiaderka
4 jajka
0,5kg mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
2-3 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo:
ok 0,5 litra oleju do smażenia
cukier puder do obtoczenia pączków
*** Do sera dodajemy jajka i mieszamy ***
*** Dokładamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, aromat i spirytus. Całość zgniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego ***
*** Na wysokiej patelni podgrzewamy olej. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocno nagrzany, pączki przypalą nam się z zewnątrz, a nie upieką się w środku. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę wkładamy na niego partiami pączki ***
*** Pączki będą się stopniowo rumienić i same będą odwracać się na drugą stronę podczas smażenia. Gdy nabiorą już mocno rumianego koloru, wyjmujemy je z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na ręczniku papierowym ***
*** Następnie usmażone kulki obtaczamy kolejno w cukrze pudrze ***
*** Podajemy po przestudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Pączki i faworki karnawałowe Przepis tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ