Pączusie serowe


Pączusie serowe

Najlepsze z najlepszych! Mini pączki z sera twarogowego. Wychodzą mięciutkie, wilgotne i przepyszne. Bardzo proste i wręcz ekspresowe w wykonaniu. Polecam!

 

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego twarogu (może być taki z wiaderka

4 jajka

0,5kg mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

2-3 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

ok 0,5 litra oleju do smażenia

cukier puder do obtoczenia pączków

 

 

 

*** Do sera dodajemy jajka i mieszamy ***

*** Dokładamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, aromat i spirytus. Całość zgniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego ***

*** Na wysokiej patelni podgrzewamy olej. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocno nagrzany, pączki przypalą nam się z zewnątrz, a nie upieką się w środku. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę wkładamy na niego partiami pączki ***

*** Pączki będą się stopniowo rumienić i same będą odwracać się na drugą stronę podczas smażenia. Gdy nabiorą już mocno rumianego koloru, wyjmujemy je z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na ręczniku papierowym ***

*** Następnie usmażone kulki obtaczamy kolejno w cukrze pudrze ***

*** Podajemy po przestudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE