Sznycle schabowe w sosie pieczarkowym
Kruche i rumiane mięsko zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym z pieczarkami. Rewelacyjne danie obiadowe, które możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Palce lizać!
Składniki:
ok 1 kg schabu
1 cebula
ok 250g pieczarek
1 łyżka masła
1,5 szklanki wody lub bulionu
1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
*** Schab kroimy w 1-2 cm plastry ***
*** Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i odkładamy na minimum 1 godziną ***
*** Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na mocno rumiano ***
*** Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Podsmażony schab przekładamy do garnka. Na patelnię dokładamy masło i podsmażamy na nim pieczarki z cebulką ***
*** Mięso zalewamy bulionem lub wodą ***
*** Dodajemy pieczarki z cebulką oraz liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego, zagotowujemy ***
*** Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 70 minut ***
*** Po tym czasie zaciągamy powstały sos i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mąkę mieszamy z około 1/4 szklanki wody i wlewamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Danie podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Sprawdzamy kolejny przepis z bloga. Pachnie pysznie