Malinowa księżniczka z kremem budyniowym
Niebiańsko smaczne i mega efektowne ciasto bez pieczenia. Warto wypróbować ten przepis!
Składniki:
ok 30-40 sztuk herbatników kakaowych
ok 30-40 sztuk herbatników maślanych
ok pół szklanki mleka – do nasączenia herbatników
1 puszka masy kajmakowej
- Krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego po 40g
800 ml mleka
6 łyżek cukru
2 żółtka
300g masła w temperaturze pokojowej
- Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
450g mrożonych malin (mogą być też świeże)
600 ml gorącej wody (do galaretek)
*** Przygotowujemy krem budyniowy: odlewamy 1 szklankę i mieszamy ją z budyniami, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje ***
*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***
*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***
*** Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki układamy warstwę ciemnych herbatników ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm ). Ciastka nasączamy delikatnie mlekiem ***
*** Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej, rozsmarowujemy ***
*** Wykładamy warstwę jasnych herbatników i nasączamy je mlekiem ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową. Puszkę z kajmakiem możemy wcześniej podgrzać w ciepłej wodzie aby lepiej się rozprowadzał ***
*** Układamy warstwę jasnych herbatników, nasączamy delikatnie mlekiem i wykładamy pozostałą masę budyniową ***
*** Na kremie wykładamy warstwę kakaowych herbatników, nasączamy mlekiem ***
*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia ***
*** Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny i mieszamy do czasu, aż zacznie tężeć (Uwaga! Galaretka szybko tężeje) ***
*** Tężejącą galaretkę z owocami od razu wykładamy na ciasto ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Galaretka ma być zimna ? Maliny sie rozmrożą?
Przestudzona, tak maliny się rozmrożą.
Uwielbiam to ciacho ❤️