Gołąbki siekane
Sprawdzony przepis na najlepsze na świecie gołąbki z patelni. Ja najbardziej lubię je jeść z duszonymi ziemniaczkami, ale można też podawać np z pieczywem. Szybki, smaczny i niedrogi obiad. Polecam!
Składniki:
ok 60dkg mięsa mielonego wieprzowego
1/3 główki kapusty pekińskiej
100g ryżu
1 jajko
1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
- Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 szklanka bulionu lub wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier, chilli
1 łyżka posiekanego koperku
*** Kapustę pekińską drobno siekamy ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy – do smaku ***
*** Ryż gotujemy do miękkości i dodajemy razem z kapustą do mięsa ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim gołąbki z każdej strony na rumiano ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek ***
*** Dodajemy ponownie gołąbki, całość zalewamy bulionem lub wodą, dokładamy liść laurowy i zele angielskie. Zagotowujemy ***
*** Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem, przez około 20 minut ***
*** Po tym czasie wyjmujemy mięso, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru i chilli. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć łyżką mąki rozmieszaną w 1/4 szklanki wody ***
*** Do sosu dokładamy ponownie mięso, delikatnie mieszamy i całość dusimy jeszcze na małym ogniu przez kilka minut ***
*** Na koniec potrawę posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ