Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
Pyszne orientalne danie, pełne smaków i aromatów. Krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa podana z kolorowymi warzywami, delikatnym sosem i chińskim makaronem, to same pyszności. Azjatyckie specjały, które w prosty i szybki sposób przygotujecie w swoim domu!
Składniki:
250g makaronu do potraw chińskich (u mnie makaron Mie)
1 polędwiczka wieprzowa – ok 350g
1 opakowanie mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 łyżka masła
sól, pieprz, chilli
- Sos:
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki wody
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
*** Polędwiczkę wieprzową przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na plasterki ***
*** Mięso oprószamy solą oraz pieprzem i obsypujemy mąką ziemniaczaną ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko, ale na dużym ogniu ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na chwilę. Na patelnię dokładamy masło, wsypujemy mrożone warzywa i smażymy ciągle mieszając, przez kilka minut, aż mieszanka się rozmrozi ***
*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy ***
*** Na patelnię dodajemy ponownie mięso, wlewamy sos i wszystko zagotowujemy. Na koniec doprawiamy całość chilli według upodobań smakowych ***
*** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ***
*** Na makaron wykładamy gorące mięso z warzywami i sosem. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ