Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową


Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową

Pyszne orientalne danie, pełne smaków i aromatów. Krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa podana z kolorowymi warzywami, delikatnym sosem i chińskim makaronem, to same pyszności. Azjatyckie specjały, które w prosty i szybki sposób przygotujecie w swoim domu!

 

 

Składniki:

250g makaronu do potraw chińskich (u mnie makaron Mie)

1 polędwiczka wieprzowa – ok 350g

1 opakowanie mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki sezamu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

1 łyżka masła

sól, pieprz, chilli

  • Sos:

3 łyżki octu ryżowego

3 łyżki wody

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu lub  brązowego cukru

 

 

 

*** Polędwiczkę wieprzową przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na plasterki ***

*** Mięso oprószamy solą oraz pieprzem i obsypujemy mąką ziemniaczaną ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko, ale na dużym ogniu ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na chwilę. Na patelnię dokładamy masło, wsypujemy mrożone warzywa i smażymy ciągle mieszając, przez kilka minut, aż mieszanka się rozmrozi ***

*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy ***

*** Na patelnię dodajemy ponownie mięso, wlewamy sos i wszystko zagotowujemy. Na koniec doprawiamy całość chilli według upodobań smakowych  ***

*** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ***

*** Na makaron wykładamy gorące mięso z warzywami i sosem. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE