Syrop z cebuli – babciny sposób na kaszel, przeziębienie i zwiększenie odporności!
Ten naturalny lek domowej roboty jest używany już od bardzo dawna, mogą go przyjmować dorośli jak i małe dzieci (od około drugiego roku życia), a także kobiety w ciąży. Skutecznie pomaga zwalczyć przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych, suchy oraz mokry kaszel, ból gardła i katar. Można go stosować także jako środek na zwiększenie odporności organizmu. Składa się tylko z dwóch ogólnodostępnych składników i jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu.
Warto jednak pamiętać, że syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne i nie należy spożywać go na około 3 godziny przed snem.
SPOSÓB UŻYCIA SYROPU:
* Dzieci – 1 łyżeczka 3 razy na dobę
* Dorośli – 1 łyżka 3-4 razy dziennie
Składniki:
3 cebule
5 łyżek cukru lub miodu
*** Cebulę obieramy i drobno kroimy, ja zrobiłam to w malakserze ***
*** Posiekaną cebulę przekładamy do słoika i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem (u mnie miód – nawet jeśli nie jest płynny, to rozrzedzi się gdy cebula puści sok) ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy na parapet na 1 lub 2 doby. W tym czasie cebula puści sok. Po około dwóch dniach syrop przecedzamy i przelewamy do słoiczka lub buteleczki. Od tej pory należy go przechowywać w lodówce, syrop jest przydatny do spożycia przez mniej więcej dwa tygodnie ***
*** NA ZDROWIE ***
SPOSÓB UŻYCIA SYROPU:
* Dzieci – 1 łyżeczka 3 razy na dobę
* Dorośli – 1 łyżka 3-4 razy dziennie
POLECAM TAKŻE:
-
Zupa czosnkowa – pyszny sposób na wzmocnienie organizmu przepis tutaj (KLIK)
- REWELACYJNY SYROP NA ODPORNOŚĆ I PRZEZIĘBIENIE PRZEPIS TUTAJ (klik)
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ