Serniczek noworoczny
Delikatny i mega kremowy serniczek z pyszną śmietankowo-kajmakową pianką, zwieńczony wiórkami czekolady. Idealne ciasto na Sylwestra i inne imprezki. Jest efektowne, podzielne i przepyszne. Polecam!
Podstawą w tym przepisie jest mój ulubiony ostatnio sernik z mlekiem skondensowanym. Bardzo go lubię, jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje 😉
Składniki:
ok 200g herbatników
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)
5 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)
- Wierzch:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki 30%
ok 150g kajmaku z puszki
50g czekolady gorzkiej lub deserowej
*** Na spodzie foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm)***
*** Białka jaj miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę i odkładamy całość na później ***
*** W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (w proszku) ***
*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***
*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką – nie miksujemy ***
*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik gdy stygnie zawsze choć trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miało taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach ***
*** Gdy sernik całkowicie wystygnie przygotowujemy wierzchnią warstwę. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu ***
*** Dodajemy kajmak i mieszamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą ***
*** Całość wykładamy na serniku, wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed krojeniem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
A jakie proporcje na blaszkę 36 x 23?
Myślę, że można zwiększyć ilość składników o połowę.