Paszteciki w cieście piwnym
Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!
Składniki:
- Ciasto:
pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe)
2,5 szklanki mąki
250g masła
po pół łyżeczki soli i pieprzu
- Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania pasztecików
czarnuszka, sezam lub kminek do posypania
farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK)
*** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo ***
*** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki ***
*** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około pół centymetra ***
*** Prostokąt dzielimy wzdłuż na dwie części ***
*** Na każdym kawałku ciasta układamy wałek z farszu ***
*** Ciasto z farszem rolujemy i układamy, tak aby zlepienie było pod spodem ***
*** Ruloniki kroimy w poprzek na około 2-3 centymetrowe kawałki ***
*** Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Każdy kawałek smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką, sezamem lub kminkiem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia ***
*** Z podanych składników wyszły mi dwie blaszki pasztecików ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
-
Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)