Ekspresowe paszteciki z pieczarkami
Chrupiące, aromatyczne i przepyszne, a do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu!
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
ok 0,5 kg pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju)
20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella)
1 jajko
sól i pieprz
*** Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki ***
*** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na nim pieczarki ***
*** Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki, a na patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem ***
*** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem ***
*** Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Na cieście układamy porcję farszu i wyrównujemy łyżką ***
*** Na farszu pieczarkowym rozsypujemy starty lub drobno pokrojony ser żółty ***
*** Ciasto z farszem ciasno rolujemy od dołu do góry ***
*** Rulon kroimy na 2-3 centymetrowe plastry ***
*** Paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Z wierzchu ruloniki smarujemy roztrzepanym jajkiem ***
*** Blaszkę z pasztecikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Tak samo postępujemy z drugim ciastem francuskim. Możemy piec dwie blachy z pasztecikami na raz ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)