Wieprzowina w sosie myśliwskim
Gęsty, treściwy i sycący ale też dość prosty w przygotowaniu obiad. Do takiego gulaszu świetnie pasują zarówno ziemniaczki, jak i pyzy czy kasza.
Składniki:
ok 500g łopatki wieprzowej
ok 200g surowego boczku wieprzowego
1 cebula
ok 200g pieczarek
garść suszonych grzybów
1 szklanka bulionu lub wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę oraz pieczarki ***
*** Gdy cebula się zeszkli a pieczarki zrumienią, zdejmujemy całość z patelni, dolewamy olej i podsmażamy mięso ***
*** Całość zalewamy bulionem lub wodą i ponownie zagotowujemy ***
*** Na mięsie wykładamy podsmażone wcześniej pieczarki z cebulą, nie mieszamy. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i suszone grzybki ***
*** Patelnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i całość dusimy przez około 1 godzinę – do miękkości mięsa ***
*** Następnie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem (dałam około pół łyżeczki). W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić niewielką ilością mąki (około 1 łyżka) rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlać do sosu i zagotować) ***
*** Na końcu gulasz posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ