Wieprzowina w sosie myśliwskim


Wieprzowina w sosie myśliwskim

Gęsty, treściwy i sycący ale też dość prosty w przygotowaniu obiad. Do takiego gulaszu świetnie pasują zarówno ziemniaczki, jak i pyzy czy kasza.

 

 

Składniki:

ok 500g łopatki wieprzowej

ok 200g surowego boczku wieprzowego

1 cebula

ok 200g pieczarek

garść suszonych grzybów

1 szklanka bulionu lub wody

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

olej do smażenia

1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę oraz pieczarki ***

*** Gdy cebula się zeszkli a pieczarki zrumienią, zdejmujemy całość z patelni, dolewamy olej i podsmażamy mięso ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą i ponownie zagotowujemy ***

*** Na mięsie wykładamy podsmażone wcześniej pieczarki z cebulą, nie mieszamy. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i suszone grzybki ***

*** Patelnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i całość dusimy przez około 1 godzinę – do miękkości mięsa ***

*** Następnie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem (dałam około pół łyżeczki). W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić niewielką ilością mąki (około 1 łyżka) rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlać do sosu i zagotować) ***

*** Na końcu gulasz posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE