Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem
Krem z dyni często gości w moim domu jesienną porą. Bardzo lubimy tą treściwą, a zarazem prostą w przygotowaniu i wręcz ekspresową zupkę. Dodatek świeżego imbiru, pomarańczy oraz boczku wędzonego sprawia, że jest ona nie tylko mega smaczna, ale i bardzo aromatyczna.
Składniki:
Ok 500g obranej dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
10dkg wędzonego boczku
1/2 szklanki soku pomarańczowego
około 1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki świeżo startego imbiru
ok 100g serka mascarpone (można zamiennie użyć śmietanki kremówki)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir suszony
- Do podania:
groszek ptysiowy lub małe grzaneczki czosnkowe
*** Dynię kroimy w średniej wielkości kawałki ***
*** Boczek wędzony oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem w garnku, w którym będziemy gotować zupę ***
*** Dynię wkładamy do garnka z boczkiem i cebulą. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starty imbir i wszystko razem chwilę zasmażamy, ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy sokiem pomarańczowym oraz bulionem (zalewamy do poziomu dyni, jeżeli bulionu jest za mało możemy dolać wody) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy około 20-30 minut- do miękkości dyni ***
*** Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, miksujemy całość w blenderze, na gładką masę ***
*** Następnie doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej i suszonego imbiru ***
*** Dodajemy serek mascarpone ***
*** Dokładnie mieszamy, aż serek całkowicie się rozpuści ***
*** Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ