Najlepsza szarlotka pod słońcem
Złote i pięknie rumiane ciasto, delikatny mus jabłkowy oraz rozpływająca się w ustach pianka bezowa. Ten smak, aż ciężko opisać słowami. Polecam wypróbować, prawdziwa petarda!
Składniki:
*na blaszkę o wymiarach 36 x 26cm
- Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół)
3 łyki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- Pianka:
5 białek
szczypta soli
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Masa jabłkowa:
2,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
*** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę ***
*** Wszystko razem zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rolujemy, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażarce ***
*** Drugą część ciasta kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36 x 26cm) ***
*** Rozduszamy ciasto palcami, tak aby pokryło ono równomiernie cały spód blaszki i dziurkujemy widelcem ***
*** Ciasto podpiekamy prze 15 minut w temperaturze 180’C ***
*** Przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Starte jabłka przekładamy do garnka i podprażamy przez około 15 minut, często mieszając aby się nie przypaliły. Następnie do jabłek wsypujemy galaretki (w proszku) i dokładnie mieszamy ***
*** Mus jabłkowy wykładamy na podpieczone ciasto ***
*** Przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i tylko lekko miksujemy przez około 10 sekund ***
*** Pianę wykładamy równomiernie na mus z jabłek ***
*** Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na pianę z białek ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut – do uzyskania pięknego złotego koloru ***
*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i umieszczamy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Dzień dobry, pieczemy góra dół?
Ja większość ciast piekę z termoobiegiem, ale góra-dół też się upiecze