Bigos z cukinii


Bigos z cukinii

Zaskakująco pyszne danie! I to jednogarnkowe. Szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodzinki. Najlepiej smakuje podany ze świeżym pieczywem. Polecam!

 

 

Składniki:

2 surowe, wędzone kiełbasy (u mnie kiełbasa polska)

1 cebula

ok 20dkg pieczarek

2-3 cukinie – w zależności od wielkości

2 marchwie

1/4 szklanki bulionu lub wody

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka posiekanego koperku

 

 

 

*** Kiełbasę kroimy w plasterki ***

*** Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, a cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Na suchej patelni podsmażamy kiełbasę na niewielkim ogniu, żeby tłuszcz się wytopił ***

*** Do kiełbasy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ciągle mieszając, aż się zeszkli ***

*** Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i dalej smażymy ***

*** Dokładamy startą cukinię i marchew, mieszamy, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Zalewamy bulionem lub wodą i całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę na dużym ogniu, bez przykrycia, aby zredukować nadmiar sosu  ***

*** Na koniec całość posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE