Bigos z cukinii
Zaskakująco pyszne danie! I to jednogarnkowe. Szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodzinki. Najlepiej smakuje podany ze świeżym pieczywem. Polecam!
Składniki:
2 surowe, wędzone kiełbasy (u mnie kiełbasa polska)
1 cebula
ok 20dkg pieczarek
2-3 cukinie – w zależności od wielkości
2 marchwie
1/4 szklanki bulionu lub wody
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanego koperku
*** Kiełbasę kroimy w plasterki ***
*** Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, a cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Na suchej patelni podsmażamy kiełbasę na niewielkim ogniu, żeby tłuszcz się wytopił ***
*** Do kiełbasy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ciągle mieszając, aż się zeszkli ***
*** Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i dalej smażymy ***
*** Dokładamy startą cukinię i marchew, mieszamy, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Zalewamy bulionem lub wodą i całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę na dużym ogniu, bez przykrycia, aby zredukować nadmiar sosu ***
*** Na koniec całość posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ