Jogurtowiec z borówkami
Wilgotne i delikatne ciasto na jogurcie naturalnym z owocami i kruszonką. Szybkie, proste w przygotowaniu i przepyszne. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. W trakcie pieczenia przez pierwsze pół godziny nie otwieramy piekarnika.
- CIASTO:
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
3 jajka
150ml oleju
- KRUSZONKA:
100g mąki
5 łyżek cukru
60 g masła
- DODATKOWO:
3/4 szklanki borówek
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej oraz jogurt i całość miksujemy na najniższych obrotach do momentu połączenia się składników ***
*** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 20×30 cm) ***
*** Na wierzchu wykładamy borówki ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka. Kroimy po wystudzeniu ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ