Jogurtowiec z borówkami


Jogurtowiec z borówkami

Wilgotne i delikatne ciasto na jogurcie naturalnym z owocami i kruszonką. Szybkie, proste w przygotowaniu i przepyszne. Polecam!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. W trakcie pieczenia przez pierwsze pół godziny nie otwieramy piekarnika.

  • CIASTO:

1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki cukru

3  jajka

150ml oleju

  • KRUSZONKA:

100g mąki

5 łyżek cukru

60 g masła

  • DODATKOWO:

3/4 szklanki borówek

 

 

 

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej oraz jogurt i całość miksujemy na najniższych obrotach do momentu połączenia się składników ***

*** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***

*** Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 20×30 cm) ***

*** Na wierzchu wykładamy borówki ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka. Kroimy po wystudzeniu ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE