Sałatka makaronowa na wypasie
Smaczna i treściwa sałatka, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i jako pyszna kolacja lub drugie śniadanie do pracy. Rewelacyjnie smakuje podana z ciepłą bagietką czosnkową lub innym świeżym pieczywem. Polecam!
Składniki:
ok 150g ulubionego makaronu (u mnie rurki)
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
2-3 ogórki małosolne lub kiszone
pół pęczka szczypiorku
- Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***
*** Fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy ***
*** Ogórki kroimy w kostkę ***
*** Fasolę, kukurydzę, ugotowany makaron oraz ogórki przekładamy do miski ***
*** Szczypiorek drobno siekamy i dokładamy do pozostałych składników ***
*** Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem i niewielką ilością soli i pieprzu ***
*** Sos dodajemy do sałatki, mieszamy i przyprawiamy dodatkowo do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Przed podaniem sałatkę przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***