Soczysty kurczak – najlepsza marynata do drobiu!
Genialny sposób na mega kruche i soczyste mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Możemy tak zamarynować zarówno filety, jak i skrzydełka czy udka. Kurczaka pieczemy w piekarniku lub krótko grillujemy. Marynata jest bardzo prosta w wykonaniu i składa się tylko z kilku podstawowych składników. Polecam!
Składniki:
3 filety z kurczaka
- Marynata:
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
po łyżeczce majeranku i ziół prowansalskich
po dużej szczypcie ostrej papryki i pieprzu mielonego
*** Filety przekrawamy wzdłuż na połówki ***
*** Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Mięso obtaczamy w marynacie i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach ***
*** Kurczaka marynujemy przez minimum 1 godzinę, im dłużej tym lepiej, jednak nie dłużej niż 24 godziny. Następnie mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku. Jeśli grillujemy, to układamy mięsko najlepiej na specjalnych tackach i smażymy na rozgrzanym ruszcie. Mięso potrzebuje po około 10 minut z każdej strony, aby się ładnie przyrumienić i dojść w środku. Jeśli chcemy upiec kurczaka w piekarniku, układamy go w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ