Soczysty kurczak – najlepsza marynata do drobiu!


Soczysty kurczak – najlepsza marynata do drobiu!

Genialny sposób na mega kruche i soczyste mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Możemy tak zamarynować zarówno filety, jak i skrzydełka czy udka. Kurczaka pieczemy w piekarniku lub krótko grillujemy. Marynata jest bardzo prosta w wykonaniu i składa się tylko z kilku podstawowych składników. Polecam!

 

 

 

Składniki:

3 filety z kurczaka

  • Marynata:

1/3 szklanki oleju

2 łyżki soku z cytryny

1 płaska łyżka soli

1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej

po łyżeczce majeranku i ziół prowansalskich

po dużej szczypcie ostrej papryki i pieprzu mielonego

 

 

 

 

*** Filety przekrawamy wzdłuż na połówki ***

*** Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Mięso obtaczamy w marynacie i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach ***

*** Kurczaka marynujemy przez minimum 1 godzinę, im dłużej tym lepiej, jednak nie dłużej niż 24 godziny. Następnie mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku. Jeśli grillujemy, to układamy mięsko najlepiej na specjalnych tackach i smażymy na rozgrzanym ruszcie. Mięso potrzebuje po około 10 minut z każdej strony, aby się ładnie przyrumienić i dojść w środku. Jeśli chcemy upiec kurczaka w piekarniku, układamy go w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE