Czarodziejski ogród – pyszne ciasto bez pieczenia!
Najlepsze! Chrupiący czekoladowy spód, delikatna pianka i sezonowe owoce zanurzone w galaretce. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam!
Składniki:
- Spód ciasta:
150g płatków kukurydzianych
250g kremu czekoladowego – około 5-6 łyżek (użyłam nutelli)
- Masa serowa:
350ml śmietanki kremówki
700 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana)
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka truskawek (można zamiennie użyć malin lub jagód)
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka bezbarwna (u mnie o smaku winogronowym)
- Wierzch ciasta:
około 500g owoców sezonowych (u mnie truskawki i borówki)
2 galaretki bezbarwne (u mnie o smaku winogronowym)
*** Płatki grubo miksujemy lub tłuczemy tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy ***
*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***
*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***
*** Galaretkę bezbarwną rozpuszczamy w połowie szklanki wody i odkładamy do wystudzenia. Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy około 100ml wody i zagotowujemy, gdy zmiękną blendujemy je na gładki mus ***
*** Do gorącego musu wsypujemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Przygotowujemy masę serową. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder ***
*** Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser mielony. Miksujemy do czasu połączenia się składników ***
*** Masę serową dzielimy na pół. Pierwszą część sera dodajemy łyżka po łyżce do wystudzonej masy owocowej ***
*** Całość delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ***
*** Masę serowo-owocową wylewamy delikatnie na czekoladowy spód i całość ponownie wkładamy do lodówki ***
*** Drugą część sera mieszamy delikatnie z wystudzoną bezbarwną galaretką, do momentu uzyskania jednolitej masy ***
*** Całość wylewamy delikatnie na masę serową-owocową. Ponownie wkładamy do lodówki ***
*** Bezbarwne galaretki rozpuszczamy w 0,7 litra gorącej wody i odkładamy do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas mieszamy. Na cieście układamy owoce ***
*** Całość zalewamy delikatnie zimną, lekko tężejącą galaretką ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ