Czarodziejski ogród – pyszne ciasto bez pieczenia!


Czarodziejski ogród – pyszne ciasto bez pieczenia!

Najlepsze! Chrupiący czekoladowy spód, delikatna pianka i sezonowe owoce zanurzone w galaretce. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

150g płatków kukurydzianych

250g kremu czekoladowego – około 5-6 łyżek (użyłam nutelli)

  • Masa serowa:

350ml śmietanki kremówki

700 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana)

6 łyżek cukru pudru

1 szklanka truskawek (można zamiennie użyć malin lub jagód)

1 galaretka  truskawkowa

1 galaretka bezbarwna (u mnie o smaku winogronowym)

  • Wierzch ciasta:

około 500g owoców sezonowych (u mnie truskawki i borówki)

2 galaretki bezbarwne (u mnie o smaku winogronowym)

 

 

 

*** Płatki grubo miksujemy lub tłuczemy tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy ***

*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***

*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***

*** Galaretkę bezbarwną rozpuszczamy w połowie szklanki wody i odkładamy do wystudzenia. Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy około 100ml wody i zagotowujemy, gdy zmiękną blendujemy je na gładki mus ***

*** Do gorącego musu wsypujemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy masę serową. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder ***

*** Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser mielony. Miksujemy do czasu połączenia się składników ***

*** Masę serową dzielimy na pół. Pierwszą część sera dodajemy łyżka po łyżce do wystudzonej masy owocowej ***

*** Całość delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ***

*** Masę serowo-owocową wylewamy delikatnie na czekoladowy spód i całość ponownie wkładamy do lodówki ***

*** Drugą część sera mieszamy delikatnie z wystudzoną bezbarwną galaretką, do momentu uzyskania jednolitej masy ***

*** Całość wylewamy delikatnie na masę serową-owocową. Ponownie wkładamy do lodówki ***

*** Bezbarwne galaretki rozpuszczamy w 0,7 litra gorącej wody i odkładamy do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas mieszamy. Na cieście układamy owoce ***

*** Całość zalewamy delikatnie zimną, lekko tężejącą galaretką ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE