Babeczki maślankowe z owocami
Macie ochotę na wilgotne i delikatne babeczki z sezonowymi owocami? To koniecznie wypróbujcie ten przepis! Babeczki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym nieziemsko smaczne. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.
2jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok 1/2 szklanki owoców np. truskawki, maliny, rabarbar, jagody, borówki itp
- Kruszonka:
50g mąki
2 łyżki cukru
20 g masła
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Do masy dodajemy maślankę oraz olej i całość mieszamy razem za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy!) ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 12 sztuk ***
*** Na wierzchu babeczek wykładamy owoce (u mnie rabarbar i borówki) ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Gotową kruszonką posypujemy babeczki ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ