Babeczki maślankowe z owocami


Babeczki maślankowe z owocami

Macie ochotę na wilgotne i delikatne babeczki z sezonowymi owocami? To koniecznie wypróbujcie ten przepis! Babeczki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym nieziemsko smaczne. Polecam!

 

 

 

Składniki:

Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.

2jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki maślanki

1/3 szklanki oleju

1,5 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ok 1/2 szklanki owoców np. truskawki, maliny, rabarbar, jagody, borówki itp

  • Kruszonka:

50g mąki

2 łyżki cukru

20 g masła

 

 

 

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Do masy dodajemy maślankę oraz olej i całość mieszamy razem za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy!) ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 12 sztuk ***

*** Na wierzchu babeczek wykładamy owoce (u mnie rabarbar i borówki) ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Gotową kruszonką posypujemy babeczki ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE