Letnia potrawka z kurczakiem
Pyszny i szybki obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Soczyste sezonowe warzywa, duszone z kurczakiem w aromatycznym, kremowym sosie. To danie super smakuje podane z ryżem. Polecam!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 cebula
ok 250g żółtej fasolki szparagowej
1 czerwona papryka
1 mała młoda cukinia
pół szklanki bulionu warzywnego lub wody
pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki przyprawy do kurczaka
sól, pieprz, papryka słodka mielona
olej do smażenia
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku do posypania
*** Cukinie kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Fasolkę kroimy na kawałki ***
*** Cebulę i paprykę kroimy w kostkę ***
*** Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, obsypujemy przyprawami, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***
*** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Do cebuli dodajemy fasolkę, mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***
*** Dodajemy paprykę i cukinie, mieszamy i smażymy przez chwilę. Całość zalewamy bulionem i dusimy przez kilka minut pod przykryciem (około 7-8 minut), aż warzywa zmiękną ***
*** Następnie dodajemy kurczaka, mieszamy ***
*** Całość zalewamy śmietanką, mieszamy ***
*** Potrawę zagotowujemy, i gotujemy często mieszając, aż zacznie gęstnieć ***
*** Na końcu danie doprawiamy dodatkowo do smaku solą, pieprzem i papryką oraz posypujemy zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ