Sos słodko-kwaśny ze świeżych warzyw


Sos słodko-kwaśny ze świeżych warzyw

Pyszny i niezwykle aromatyczny sos do słoików z cukinią, papryką, pomidorami i cebulką, dzięki któremu można zrobić obiad w kilka minut. Warto mieć go na półce,  gdy mamy mało czasu na przygotowanie posiłku, wystarczy podsmażyć kurczaka lub kiełbaskę, dodać sos i podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem. Polecam!

 

 

Składniki:

2 kg młodej cukinii

1 kg papryki (u mnie papryka w trzech kolorach)

1 kg cebuli

2 łyżki soli

  • Passata pomidorowa:

2 kg pomidorów

200g koncentratu pomidorowego

  • Zalewa:

1 szklanka octu 10%

pół szklanki wody

1 szklanka cukru

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka mielonego pieprzu

 

 

*** Cukinię myjemy i kroimy w ćwierć plasterki ***

*** Paprykę kroimy w paseczki ***

*** Cebulę kroimy w półplasterki ***

*** Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski i solimy (2 łyżki soli) ***

*** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na 8-10 godzin ***

*** W międzyczasie przygotowujemy passatę pomidorową. Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do garnka ***

*** Pomidory gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać ***

*** Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy ***

*** Warzywa (cukinię, paprykę i cebulę) odsączamy z powstałego sosu. Do odsączonych warzyw dodajemy passate pomidorową, mieszamy ***

*** Przygotowujemy zalewę. Wodę, ocet i cukier przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Całość gotujemy ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści ***

*** Zalewę dodajemy do miski z warzywami, mieszamy ***

*** Warzywa z sosem przekładamy do słoików ***

*** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ***

*** Ja już od dawna wszystkie przetwory pasteryzuje w piekarniku i bardzo polecam ten sposób ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE