Sos słodko-kwaśny ze świeżych warzyw
Pyszny i niezwykle aromatyczny sos do słoików z cukinią, papryką, pomidorami i cebulką, dzięki któremu można zrobić obiad w kilka minut. Warto mieć go na półce, gdy mamy mało czasu na przygotowanie posiłku, wystarczy podsmażyć kurczaka lub kiełbaskę, dodać sos i podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem. Polecam!
Składniki:
2 kg młodej cukinii
1 kg papryki (u mnie papryka w trzech kolorach)
1 kg cebuli
2 łyżki soli
- Passata pomidorowa:
2 kg pomidorów
200g koncentratu pomidorowego
- Zalewa:
1 szklanka octu 10%
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego pieprzu
*** Cukinię myjemy i kroimy w ćwierć plasterki ***
*** Paprykę kroimy w paseczki ***
*** Cebulę kroimy w półplasterki ***
*** Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski i solimy (2 łyżki soli) ***
*** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na 8-10 godzin ***
*** W międzyczasie przygotowujemy passatę pomidorową. Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do garnka ***
*** Pomidory gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać ***
*** Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy ***
*** Warzywa (cukinię, paprykę i cebulę) odsączamy z powstałego sosu. Do odsączonych warzyw dodajemy passate pomidorową, mieszamy ***
*** Przygotowujemy zalewę. Wodę, ocet i cukier przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Całość gotujemy ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści ***
*** Zalewę dodajemy do miski z warzywami, mieszamy ***
*** Warzywa z sosem przekładamy do słoików ***
*** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ***
*** Ja już od dawna wszystkie przetwory pasteryzuje w piekarniku i bardzo polecam ten sposób ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
-
Ogórki w zalewie gyros Przepis tutaj (KLIK)
-
Ogóreczki krokodylki Przepis tutaj (KLIK)