Ogórki po królewsku – pyszne i ekspresowe w wykonaniu!


Ogórki po królewsku – pyszne i ekspresowe w wykonaniu!

Rewelacyjna marynowana sałatka z ogórków, którą możemy jeść już po godzinie od przygotowania. Świetnie pasuje jako dodatek do mięs, ryb, kanapek, potraw z rusztu, a po zmieszaniu z jogurtem naturalnym możemy serwować ją jako pyszną mizerię do ziemniaczków. Polecam!

 

 

Składniki:

około 0,5 kg ogórków gruntowych

  • Zalewa:

150ml przegotowanej i wystudzonej wody

1 pełna łyżka miodu

1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

3 łyżki octu

1 pełna łyżeczka soli

 

 

 

*** Ogórki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki ***

*** Obrane ogórki kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce ***

*** Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Tak przygotowaną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy ***

*** Ogórki razem z zalewą przekładamy do słoika, zamykamy i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ogórki możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE