Ogórki po królewsku – pyszne i ekspresowe w wykonaniu!
Rewelacyjna marynowana sałatka z ogórków, którą możemy jeść już po godzinie od przygotowania. Świetnie pasuje jako dodatek do mięs, ryb, kanapek, potraw z rusztu, a po zmieszaniu z jogurtem naturalnym możemy serwować ją jako pyszną mizerię do ziemniaczków. Polecam!
Składniki:
około 0,5 kg ogórków gruntowych
- Zalewa:
150ml przegotowanej i wystudzonej wody
1 pełna łyżka miodu
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
3 łyżki octu
1 pełna łyżeczka soli
*** Ogórki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki ***
*** Obrane ogórki kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce ***
*** Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Tak przygotowaną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy ***
*** Ogórki razem z zalewą przekładamy do słoika, zamykamy i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ogórki możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
-
Ogórki w zalewie gyros Przepis tutaj (KLIK)
-
Ogóreczki krokodylki Przepis tutaj (KLIK)