Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem


Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem

Pyszny i łatwy w wykonaniu wiosenny wypiek. Delikatne kruche ciasto, kwaskowy rabarbar i słodkie budyniowe nadzienie, to połączenie, które wprost rozpływa się w ustach!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

200g mąki pszennej krupczatki

300g mąki pszennej tortowej

150g cukru

250g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

2 średnie jajka

2 łyżki kaszki manny

  • Masa budyniowa:

1 litr mleka

3 opakowania budyniu waniliowego w proszku – bez cukru (takie na 0,5 litra mleka każdy)

100g cukru

1 łyżka masła

ok. 600g świeżego rabarbaru

cukier puder – do posypania upieczonego ciasta

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąki, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło lub margarynę i rozcieramy całość, aż nie będzie dużych kawałków tłuszczu. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto ***

*** Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne 60% i 40%, zawijamy w folie i mniejsze ciasto wkładamy do lodówki a większe do zamrażarki na około 30 minut ***

*** Gotujemy budyń: 3/4 litra mleka zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje ***

*** Mniejsze ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 30/20cm). Ciasto dziurkujemy widelcem ***

*** Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki i wykładamy na ciasto ***

*** Na rabarbar wykładamy gorący budyń ***

*** Na budyń ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – do ładnego zrumienienia ***

*** Po upieczeniu ciasto należy dobrze wystudzić lub schłodzić aby masa budyniowa się nie rozlewała. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE