Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem
Pyszny i łatwy w wykonaniu wiosenny wypiek. Delikatne kruche ciasto, kwaskowy rabarbar i słodkie budyniowe nadzienie, to połączenie, które wprost rozpływa się w ustach!
Składniki:
-
Ciasto:
200g mąki pszennej krupczatki
300g mąki pszennej tortowej
150g cukru
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 średnie jajka
2 łyżki kaszki manny
-
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 opakowania budyniu waniliowego w proszku – bez cukru (takie na 0,5 litra mleka każdy)
100g cukru
1 łyżka masła
ok. 600g świeżego rabarbaru
cukier puder – do posypania upieczonego ciasta
*** Do miski wsypujemy mąki, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło lub margarynę i rozcieramy całość, aż nie będzie dużych kawałków tłuszczu. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto ***
*** Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne 60% i 40%, zawijamy w folie i mniejsze ciasto wkładamy do lodówki a większe do zamrażarki na około 30 minut ***
*** Gotujemy budyń: 3/4 litra mleka zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje ***
*** Mniejsze ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 30/20cm). Ciasto dziurkujemy widelcem ***
*** Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki i wykładamy na ciasto ***
*** Na rabarbar wykładamy gorący budyń ***
*** Na budyń ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – do ładnego zrumienienia ***
*** Po upieczeniu ciasto należy dobrze wystudzić lub schłodzić aby masa budyniowa się nie rozlewała. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ