Białkowiec z makiem i czekoladą
Zostały Wam białka po karnawałowym wypieku pączków lub faworków? Nic nie szkodzi, bo właśnie lecę z super przepisem na pyszną, wilgotną i delikatną babkę, którą upieczemy właśnie z samych białek jaj. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego mega smaczne. Polecam!
Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik)
Składniki:
1 szklanka białek (około 6-7 sztuk )
szczypta soli
1/2 szklanki drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g masła
1/2 szklanki maku
1 nieduże jabłko
ok 30 g białej czekolady
cukier puder do posypania ciasta
*** Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia ***
*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Dosypujemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników ***
*** Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia i całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką ***
*** Do ciasta dodajemy suchy mak oraz jabłko starte na dużych oczkach tarki, mieszamy ***
*** Następnie dodajemy drobno pokrojoną białą czekoladę i ponownie delikatnie mieszamy ***
*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ***
*** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ (klik)
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
mniam wyglada pycha