Biszkopt szpinakowy do ciasta, tortu
Tort czy ciasto przełożone zielonym, szpinakowym biszkoptem, to bardzo smaczny i efektowny pomysł na trochę inny niż zwykle wypiek. Takie blaty możemy połączyć ze śmietankowymi kremami oraz owocami lub żelką.
Składniki:
- Ciasto:
150g świeżego szpinaku Baby
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
*** Szpinak zalewamy olejem i całość blendujemy na gładką papkę ***
*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy ***
*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników ***
*** Ciasto przelewamy do rantu lub na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa lub trzy blaty ***
*** Blaty możemy wykorzystać do ciasta lub tortu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Przepis się udał mój biszkopt piekł się nieco dłużej . Biszkopt robi wrażenie w torcie bardzo ładnie wygląda i robi efekt WoW u gości :). Mam tylko pytanko czy można by było zmniejszyć ilość cukru? Dla mnie jest bardzo słodki jako sam biszkopt bo w torcie z masami tego to współgra i tego nie czuć że jest bardzo słodki. Zawsze mniej cukru to troszkę zdrowiej 🙂
Piekę właśnie ten biszkopt nie zabezpieczyłam rantu folia aluminiowa oprócz papieru i mi się troszkę wylał nam nadzieję że wykroje choć jeden ładny blat
Moje urodziny w niedziele ale i tak z niecierpliwością czekam na ten przepis najwyżej upiekę na urodziny córki tylko zastanawiam się bo będę potrzebować biszkopt na 24-26 cm i jak podwoje składniki ciasta lub zrobię z półtorej porcji to biszkopt się uda?
A ten przepis to na jaką średnicę? I proszę o przepis na ten tort którego zdjęcie jest wklejone pod tym przepisem bo wygląda obłędnie z tym zielonym biszkoptem w środku domyślam się że jest krem czekoladowy śmietanka z malinami i może żelka z mango? Proszę dać znać czy zgadłam pozdrawiam
Mój biszkopt szpinakowy miał średnicę 18 cm, po odcięciu „górki” przecięłam go na dwa blaty.
Tort ze zdjęcia składa się z biszkoptów kakaowych i szpinakowych, kremu śmietankowego z żelką mango, kremu czekoladowego oraz kremu kokosowego z malinami. Dokładny przepis na cały tort pojawi się niedługo. Pozdrawiam 🙂
Czy pojawił się już przepis na cały tort ?
Proszę zajrzeć tutaj https://blogzapetytem.pl/2022/04/12/tort-beczka-z-zelka-mango-malinami-i-szpinakowym-biszkoptem/