Surówka tygodniówka
Soczysta i chrupiąca surówka, która w smaku przypomina tą z chińskiej restauracji. Bardzo smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Spokojnie można zrobić od razu większą ilość, bo przechowywana w lodówce zachowuje świeżość nawet do tygodnia !
Składniki:
pół małej główki kapusty
2 marchwie
2 płaskie łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki octu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
*** Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Kapustę i marchew przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli i mieszamy ***
*** W miseczce umieszczamy oliwę, ocet, sok z cytryny, miód oraz około pół łyżeczki pieprzu ***
*** Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Powstały sos dodajemy do miski z warzywami i dokładnie mieszamy ***
*** Na koniec przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Ta surówka jest przepyszna. Robiłam ją już 5 razy…taka prosta, a smakuje wyśmienicie.