Malinowa księżniczka – proste ciasto bez pieczenia
To ciasto smakuje dokładnie tak jak wygląda – jest niebiańsko pyszne! Patrząc na ilość warstw może wydawać się skomplikowane, ale wcale tak nie jest. Spokojnie każdy poradzi sobie z wykonaniem tego ciacha.. Kolejne warstwy przełożone są herbatnikami, dzięki czemu przygotowanie nie wymaga pieczenia. Pyszne i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością wywoła efekt wow wśród gości. Polecam!
Składniki:
ok 40dkg herbatników (użyłam dwa rodzaje herbatników kakaowych – jaśniejsze i ciemniejsze)
1 puszka masy kajmakowej
- Masa serowa:
1/2 kg mielonego sera (może być z wiaderka)
150 ml śmietanki 30%
50 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
- Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
0,5 kg mrożonych malin (mogą być też świeże)
600 ml gorącej wody (do galaretek)
*** Mleko przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszając rozpuszczamy ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ser i krótko miksujemy. Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny z mlekiem dodajemy 1-2 łyżki masy serowej i mieszamy łyżką lub rózga. Dodajemy kolejne 2-3 łyżki masy serowej i znowu mieszamy. Powtarzamy jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, mieszamy, a następnie przekładamy całość do pozostałego sera i mieszamy na jednolitą masę ***
** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm), na spodzie układamy warstwę jasnych herbatników ***
*** Na herbatnikach delikatnie wykładamy połowę masy serowej ***
*** Na masę serową wykładamy warstwę ciemniejszych herbatników ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową (zamkniętą puszkę z kajmakiem możemy uprzednio włożyć na kilka minut do gorącej wody, aby lepiej się rozsmarowywał) ***
*** Masę zakrywamy kolejną warstwą ciemnych herbatników. Wykładamy pozostałą masę serową ***
*** Całość zakrywamy ostatnią już warstwą jaśniejszych herbatników ***
*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny, mieszamy ***
*** Gdy tylko galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto (uwaga! Galaretka szybko tężeje) ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ