Krokiety z gyrosem
Chrupiące, rumiane i mega smaczne krokiety, wypełnione znakomitym farszem gyros. Świetna opcja na niecodzienny obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Delikatne ciasto z dobrze doprawionym nadzieniem, obtoczone w niezwykle chrupiącej panierce, to z pewnością będzie strzał w dziesiątkę. Polecam!
Składniki:
- Ciasto na ok 10 naleśników:
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
- Farsz:
2 filety z kurczaka
2 łyżki przyprawy gyros
1 cebula
2 ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
pół szklanki kukurydzy konserwowej
20dkg żółtego sera
- Panierka:
pozostałe ciasto naleśnikowe
1 łyżka przyprawy gyros
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka bułki tartej
- Dodatkowo:
olej do smażenia
*** Przygotowujemy naleśniki. Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ***
*** Do ciasta dodajemy łyżkę przyprawy gyros, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. W ten sposób smażymy około 10 naleśników ***
*** Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę ***
*** Kurczaka posypujemy przyprawą gyros, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso wraz z cebulką pokrojoną w kostkę ***
*** Usmażone mięso odkładamy do wystudzenia. W międzyczasie kroimy ogórki i paprykę w drobną kostkę ***
*** Do wystudzonego kurczaka dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojony w kostkę lub starty na tarce żółty ser, a także ogórki i paprykę ***
*** Wszystko razem mieszamy ***
*** Na każdym naleśniku rozkładamy po około2-3 łyżki farszu ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, następnie rolujemy całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***
*** W ten sposób zawijamy wszystkie naleśniki ***
*** Przygotowujemy panierkę. Płatki kukurydziane mielimy w malakserze na drobno ***
*** Do pozostałego ciasta naleśnikowego możemy dolać trochę mleka, jeśli jest zbyt gęste. Do jednej miski wlewamy ciasto, a do drugiej wsypujemy zmielone płatki i mieszamy je z bułką tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie w mieszance bułki z płatkami ***
*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***
*** Po zdjęciu z patelni krokiety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ