Chrupiące krokiety z gyrosem


Krokiety z gyrosem

Chrupiące, rumiane i mega smaczne krokiety, wypełnione znakomitym farszem gyros. Świetna opcja na niecodzienny obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Delikatne ciasto z dobrze doprawionym nadzieniem, obtoczone w niezwykle chrupiącej panierce, to z pewnością będzie strzał w dziesiątkę. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto na ok 10 naleśników:

4 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

  • Farsz:

2 filety z kurczaka

2 łyżki przyprawy gyros

1 cebula

2 ogórki konserwowe

1 czerwona papryka

pół szklanki kukurydzy konserwowej

20dkg żółtego sera

  • Panierka:

pozostałe ciasto naleśnikowe

1 łyżka przyprawy gyros

1 szklanka płatków kukurydzianych

1 szklanka bułki tartej

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

 

 

 

*** Przygotowujemy naleśniki. Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ***

*** Do ciasta dodajemy łyżkę przyprawy gyros, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. W ten sposób smażymy około 10 naleśników ***

*** Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę ***

*** Kurczaka posypujemy przyprawą gyros, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso wraz z cebulką pokrojoną w kostkę ***

*** Usmażone mięso odkładamy do wystudzenia. W międzyczasie kroimy ogórki i paprykę w drobną kostkę ***

*** Do wystudzonego kurczaka dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojony w kostkę lub starty na tarce żółty ser, a także ogórki i paprykę ***

*** Wszystko razem mieszamy ***

*** Na każdym naleśniku rozkładamy po około2-3 łyżki farszu ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, następnie rolujemy całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***

*** W ten sposób zawijamy wszystkie naleśniki ***

*** Przygotowujemy panierkę. Płatki kukurydziane mielimy w malakserze na drobno ***

*** Do pozostałego ciasta naleśnikowego możemy dolać trochę mleka, jeśli jest zbyt gęste. Do jednej miski wlewamy ciasto, a do drugiej wsypujemy zmielone płatki i mieszamy je z bułką tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie w mieszance bułki z płatkami ***

*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***

*** Po zdjęciu z patelni krokiety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE