Polędwiczki w sosie camembert


Polędwiczki w sosie camembert

Pomysł na szybki, łatwy i niezwykle smaczny obiad. Delikatne mięso wieprzowe duszone w kremowym i bardzo aromatycznym sosie serowym. Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 500g polędwiczki wieprzowej

1 cebula

1 papryczka chilli

1 szklanka mleka

100g śmietanki kremówki 30%

1 serek camembert

sól, pieprz

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

 

 

 

*** Polędwiczki kroimy na na 2-3 centymetrowe plastry. Delikatnie rozpłaszczamy dłonią i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Ser camembert kroimy w kostkę ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z dwóch stron na rumiano. Podsmażone mięso przekładamy na talerz ***

*** Na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz papryczkę chilli. Następnie całość zalewamy mlekiem oraz śmietanką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy często mieszając ***

*** Dodajemy pokrojony ser camembert, mieszamy i dalej gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać ***

*** Do sosu dodajemy mięso, posypujemy pietruszką i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż mięso przejdzie smakiem sosu ***

*** Danie podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub kluskami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE