Zraziki z mielonej wołowiny w sosie pieczeniowym


Zraziki z mielonej wołowiny w sosie pieczeniowym

Kruche, soczyste i delikatne roladki wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie, to moja dzisiejsza propozycja na prosty i sycący obiad dla całej rodziny. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Roladki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam spróbować!

 

 

Składniki:

1 kg mielonej wołowiny

2 jajka

pół szklanki bułki tartej

ok 10 dkg tartego żółtego sera typu gouda

1 czerwona cebula

ok 10 dkg wędzonej szynki lub boczku

2 ogórki kiszone

pół czerwonej papryki

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, papryka słodka i ostra

liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów

ok 2 szklanki bulionu lub wody

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

opcjonalnie 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

olej do smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

 

 

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy ***

*** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek ***

*** Przygotowujemy farsz: paprykę, ogórki, cebulę oraz szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę ***

*** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu ***

*** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***

*** Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub  wodą, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, suszone grzyby, oraz opcjonalnie świeże lub suszone zioła . Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie ***

*** Roladki najlepiej smakują z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem surówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE