Zraziki z mielonej wołowiny w sosie pieczeniowym
Kruche, soczyste i delikatne roladki wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie, to moja dzisiejsza propozycja na prosty i sycący obiad dla całej rodziny. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Roladki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam spróbować!
Składniki:
1 kg mielonej wołowiny
2 jajka
pół szklanki bułki tartej
ok 10 dkg tartego żółtego sera typu gouda
1 czerwona cebula
ok 10 dkg wędzonej szynki lub boczku
2 ogórki kiszone
pół czerwonej papryki
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, papryka słodka i ostra
liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów
ok 2 szklanki bulionu lub wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
olej do smażenia
1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy ***
*** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek ***
*** Przygotowujemy farsz: paprykę, ogórki, cebulę oraz szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę ***
*** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu ***
*** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***
*** Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, suszone grzyby, oraz opcjonalnie świeże lub suszone zioła . Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***
*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie ***
*** Roladki najlepiej smakują z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem surówki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ