Lion – ciasto bez pieczenia
Wyjątkowe, przepyszne i efektowne ciasto, które z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich łasuchów. Słone orzeszki i krakersy świetnie przełamują smak słodkiego kajmaku i kremu, chrupiące batoniki idealnie komponują się z pozostałymi warstwami, a całe ciacho z pewnością jest warte zgrzeszenia. Polecam!
Składniki:
- Warstwa karmelowa:
ok 15-20 sztuk herbatników maślanych
2-3 łyżki mleka
1 puszka masy kajmakowej
90g ryżu preparowanego
50g solonych orzeszków ziemnych
- Warstwa śmietankowa:
250g serka mascarpone
250ml zimnej śmietanki kremówki 30%
1 szklanka mleka w proszku (użyłam to w niebieskim woreczku z Biedronki)
3 łyżki cukru pudru
2 batoniki Lion (Użyłam jasnego i ciemnego batonika)
- Wierzch ciasta:
ok 20 sztuk słonych krakersów
2 batoniki Lion (Użyłam jasnego i ciemnego batonika)
50 g gorzkiej czekolady
kilka łyżek śmietanki lub mleka
*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm), na spodzie układamy warstwę herbatników i polewamy je delikatnie mlekiem ***
*** Orzeszki ziemne siekamy ***
*** Do dużej miski wsypujemy ryż preparowany (dwie garści odkładamy do ozdobienia wierzchu ciasta), dodajemy posiekane orzeszki, mieszamy ***
*** Puszkę z kajmakiem przed otwarciem delikatnie podgrzewamy, wkładają ją na kilka minut do miski z gorącą wodą. Podgrzany kajmak przekładamy do miski z ryżem i dokładnie mieszamy ***
*** Warstwę kajmakową wykładamy na herbatniki i wyrównujemy ***
*** Na warstwie kajmakowej układamy warstwę słonych krakersów ***
*** Przygotowujemy warstwę śmietankową. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem, do momentu, aż powstanie jednolity, dość gęsty krem (nie za długo aby krem się nie zważył ***
*** Dwa batoniki Lion (u mnie biały i ciemny) kroimy w kosteczkę ***
*** Do kremu dodajemy mleko w proszku, mieszamy, a następnie dodajemy posiekane batoniki i ponownie mieszamy ale tym razem już delikatnie łyżką ***
*** Masę śmietankową wykładamy na krakersy, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki na około pół godziny ***
*** Po tym czasie przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką lub mlekiem i dokładnie mieszamy ***
*** Pozostałe dwa batoniki kroimy w cienkie plasterki ***
*** Na cieście układamy plasterki batoników i posypujemy pozostałym ryżem preparowanym ***
*** Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą tworząc esy-floresy ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Dzień dobry:),
Dzisiaj robiłam – ciasto Lion to kolejny świetny przepis…z resztą jak wszystkie z tego bloga . Ta strona to niezmiennie moja najlepsza książka kucharska w sieci . Jak zdecyduje się Pani wydać papierowa wersję będę pierwsza klientką. Pozdrawiam i dziękuję za kuchenne inspiracje!