Babeczki czekoladowe z nadzieniem serowo-dyniowym


Babeczki czekoladowe z nadzieniem serowo-dyniowym

Pyszne, wilgotne i delikatne zarazem babeczki czekoladowe z dodatkiem sera i puree z dyni. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 szklanki cukru

80g kakao

2 szklanki wody

2/3 szklanki oleju

1 łyżka octu winnego

  • Masa serowa:

150g puree z dyni

100g mielonego twarogu

150g serka mascarpone

1 jajko

50 gram drobnego cukru

1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

 

*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: do miski wsypujemy składniki suche – mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko razem mieszamy. Dodajemy składniki mokre – wodę, olej oraz ocet winny i ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki – do 2/3 wysokości foremki ***

** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 1 godzinę – do miękkości. Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów ***

*** Przygotowujemy masę serową: w misie miksera umieszczamy wszystkie wymienione składniki. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników ***

*** Na środku każdej babeczki układamy łyżkę masy serowej. Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków delikatnie mieszamy masę serową z ciastem czekoladowym ***

*** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez ok 30 minut ***

*** Z podanych składników wychodzi około 20 babeczek ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE