Babeczki czekoladowe z nadzieniem serowo-dyniowym
Pyszne, wilgotne i delikatne zarazem babeczki czekoladowe z dodatkiem sera i puree z dyni. Palce lizać!
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki cukru
80g kakao
2 szklanki wody
2/3 szklanki oleju
1 łyżka octu winnego
- Masa serowa:
150g puree z dyni
100g mielonego twarogu
150g serka mascarpone
1 jajko
50 gram drobnego cukru
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: do miski wsypujemy składniki suche – mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko razem mieszamy. Dodajemy składniki mokre – wodę, olej oraz ocet winny i ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki – do 2/3 wysokości foremki ***
** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 1 godzinę – do miękkości. Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów ***
*** Przygotowujemy masę serową: w misie miksera umieszczamy wszystkie wymienione składniki. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników ***
*** Na środku każdej babeczki układamy łyżkę masy serowej. Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków delikatnie mieszamy masę serową z ciastem czekoladowym ***
*** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez ok 30 minut ***
*** Z podanych składników wychodzi około 20 babeczek ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ