Żeberka duszone w sosie własnym
Kruche i soczyste mięso, duszone w aromatycznym sosie z cebulą i suszonymi grzybami. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te żeberka wprost rozpływają się w ustach. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami śląskimi albo pyzami i ulubioną surówką, u mnie gotowana kiszona kapusta i puree ziemniaczane. Palce lizać!
Składniki:
ok 1,5 – 2 kg żeberek
2-3 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczka ostrej papryki
1-2 ząbki czosnku
2 duże cebule
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1-2 łyżki sosu sojowego
garść suszonych grzybów
2 łyżki majeranku
1 szklanka bulionu, rosołu lub wody
olej do smażenia
1 skibka żytniego chleba lub 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu
*** Mięso myjemy i osuszamy, kroimy na około 10 centymetrowe paski ***
*** Nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przeciśniętym czosnkiem. Przyprawione mięso odkładamy na całą noc do lodówki (jeśli nie mamy czasu możemy mięso odstawić na 1 godzinę) ***
*** Po tym czasie cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***
*** Cebulę przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***
*** Podsmażone mięso układamy na dużej patelni lub w głębokim garnku, kością do dołu i obsypujemy majerankiem ***
*** Na mięso wykładamy cebulę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone grzybki. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut ***
*** Następnie wlewamy bulion, rosół lub wodę, dodajemy sos sojowy, zagotowujemy. Całość przykrywamy szczelnie pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1 godzinę. W tym czasie nie odkrywamy garnka ***
*** Po tym czasie jeśli mięso zmiękło, odkrywamy garnek dodajemy połamany na kawałki chlebek i dusimy jeszcze całość, aż chleb się rozmoczy ***
*** Następnie mięso wyjmujemy, a sos blendujemy razem z chlebem i cebulą. Jeśli nie używamy chleba możemy sos zagęścić mąką rozmieszaną z wodą ***
*** Do sosu ponownie dodajemy mięso i całość dusimy jeszcze kilka minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Ja dusiłem mięso dwie godziny i dopiero wtedy zrobiło się miękkie, ale miałem duże, grube tłuste kawałki. No i więcej mąki do sosu, bo wytopiło się drugie raz tyle co wlałem bulionu. A tak po za tym pychota.