Wiśniowa Balladyna – ciasto bez pieczenia!
Pyszne i efektowne ciasto, a w dodatku nie wymagające pieczenia i bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? Tym ciachem z pewnością zaskoczysz wszystkich gości. Efekt WOW zarówno wizualny jak i smakowy gwarantowany!
Składniki:
- Masa serowa:
1/2 kg mielonego sera (może być z wiaderka)
200 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
- Warstwa owocowa:
2 galaretki wiśniowe
0,5 kg mrożonych drylowanych wiśni
600 ml gorącej wody (do galaretek)
- Dodatkowo:
ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych
ok 40 sztuk (20 dkg) maślanych herbatników
1 puszka masy kajmakowej
*** Przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odkładamy do wystudzenia ***
*** W międzyczasie śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ser i krótko miksujemy. Do masy serowej wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną żelatynę i mieszamy, aż składniki się połączą ***
** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm), na spodzie układamy warstwę jasnych herbatników ***
*** Na herbatnikach delikatnie wykładamy połowę masy serowej ***
*** Na masę serową wykładamy warstwę herbatników kakaowych ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową ***
*** Masę zakrywamy kolejną warstwą jasnych herbatników ***
*** Wykładamy pozostałą masę serową ***
*** Całość zakrywamy ostatnią już warstwą kakaowych herbatników ***
*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy mrożone wiśnie, mieszamy ***
*** Jak tylko zacznie tężeć wykładamy na ciasto (galaretka szybko tężeje) ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Lubię robić ciasta bez pieczenia, szybko i prosto. W tym przepisie zamiast wiśni dałabym maliny i do masy dodała trochę kremu orzechowego, żeby nadać słonego posmaku.