Najprostszy przepis na pomidory w słoikach
Szybki i bardzo prosty przepis na pyszne pomidory. Potrzebujemy tylko dwa składniki: pomidory i sól, aby uzyskać rewelacyjne przetwory na zimę. Pomidory można jeść prosto ze słoiczka, dodawać do sosów, zup albo sałatek. To naprawdę świetny sposób na zamknięcie lata w słoiczku.
Składniki:
pomidory malinowe lub lima
sól kamienna – 1 łyżeczka na każdy litrowy słoik
*** Pomidory dokładnie myjemy ***
*** Małe przekrawamy na połówki, a większe na cztery części. Wykrawamy zielone szypułki ***
*** Układamy ciasno w słoikach ***
*** Do każdego słoika wsypujemy jedną małą łyżeczkę soli kamiennej ***
*** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ***
*** Ja zazwyczaj pasteryzuje przetwory w piekarniku ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
Nie dodaje się ani troszkę wody.?
Nie, pomidory puszczą tyle soku, że będą w całości nim zalane.