Bruschetta w słoikach
Rewelacyjna włoska przekąska, idealna do grzanek i na chlebek z mozzarellą. Świetnie sprawdzi się w zimie, gdy sklepowe pomidory nie smakują już najlepiej, wystarczy wtedy wyjąć słoiczek i delektować się smakiem lata. Polecam!
Składniki:
2 kg pomidorów (użyłam pomidorów malinowych)
- Zalewa:
125ml białego wina
125ml wody
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
2 łyżki siekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
*** Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne ***
*** Kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Układamy do słoików, ale nie do pełna, luźno do 3/4 wysokości ***
*** Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, przekładamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki zalewy ***
*** Całość zagotowujemy ***
*** Gorącą zalewę przelewamy po równo do słoików z pomidorami ***
*** Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odkładamy do wystudzenia ***
*** Następnie słoiki pasteryzujemy, ja zazwyczaj pasteryzuje przetwory w piekarniku ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
SUPER
Dzień dobry. Jakiego wina trzeba dodać do zalewy??
Dzień dobry, użyłam wina białego półwytrawnego.
Pasteryzacja w piekarniku na programie gora- dół czy termoobieg?
Nie ma różnicy, ja pasteryzuje z termoobiegiem